EN | FI | SV
Mhh textlogo rgb turquoise
Våren 2020 på Mad House Helsinki
False?1574751441

På våren 2020 presenterar Mad House två urpremiärer: Fabulous Muscles av Emmi Venna och Cloudbody - an ecology of dreams #2 av Liisa Pentti. Gästföreställningar på Mad House är bl.a. vinnaren av Antoniapriset, Harlequin med Blaue Frau. Dessutom producerar vi work shops och andra evenemang. Kolla upp hela programmet här.

Säsongens program är inriktat på inhemska konstnärer. Mad House lanserar en ny internationell scenkonstfestival, Bad House. I april händer festivalen på Presseriet  i Södervik, Mad House och Kohta-galleriet Festivalprogrammet som publiceras i februari, består av internationella och inhemska verk. Bad House är en nykomling på festivalfältet i Helsingfors och riktar in sig på motsägelser, det ofullständiga, brister, barmhärtighet och konstens frihet.

Repertoaren i sin helhet har kuraterats av Annika Tudeer och Heidi Backström, och festivalen av Sonja Jokiniemi, Mikko Niemistö och Elina Pirinen.

Välkommen till Mad House!

***
#digiteatteri: Queer AI
2.-7.1

I produktionens första fas på Mad House Helsinki bjuder vi in en liten grupp människor, som tillsammans skapar grunderna för ett nytt Queer AI genom att diskutera livet utgående från teknologisk, könad och sexuell orientering. Denna första del av verkets utformning är inte öppen för allmänheten.


Kyse on kaikesta – viisi sooloa ja kirja  (fem soloverk och en bok)
11.1

Välkommen att fira färdigställandet och publiceringen av boken Kyse on kaikesta – Keskusteluja ajalta 3.9.2017-31.5.2019 tillsammans med oss på Mad House Helsinki. Under bokens utgivningsfest framförs soloverk av alla medverkande konstnärer.

Arbetsgrupp: Anne Naukkarinen, Rea-Liina Brunou, Minna-Kaisa Kallinen, Sara Kovamäki och Liina Kuittinen

 

Teemu Mäki & Maija Nurmio: ÉLIANE
18., 22., 23. & 25.1
Finlandspremiär

Dansverket ÉLIANE öppnar upp kompositören Éliane Radigues stycke I’Île Re-sonante som ett förkroppsligat landskap och en scenisk dialog med hennes tankegångar. Det väcker tankar om vår egen plats på jorden och i naturens kretslopp. Det väcker frågor om förändring.

Verket är ett samarbete mellan Teemu Mäki och Maija Nurmio, och framförs av Nurmio samt Jonna Eiskonen och Maija Karhunen. Jenni Pystynen för fram det i ljuset. Verket får sin premiär på Vaba Lava i Tallinn den 14.1.2020.

 

Blaue Frau, Nina Matthis, ÖFA & LOSTI: Harlequin
29. & 30.1, på svenska

31.1 & 1.2, på engelska
Föreställningens åldersgräns är 18 år

Harlequin är en provocerande och hejdlös helaftonsföreställning som gör en djupdykning i romantisk kärlek. Verket är inspirerat av Harlequin - vår tids främsta kiosklitteratur. Men, vi vill undersöka om genren helt enkelt är meningslös i sin naivitet, eller om det finns en möjlighet att ärligt undersöka innehållet i romanerna. Kan vi i dem hitta svar på varför det kan vara så svårt att leva heteronormativt och monogamt?

Harlequin hade premiär i juni 2019 på Hangö Teaterträff i Finland och vann festivalens årliga Antoniapris för konstnärligt mod och mångfald. Antoniaprisets jury motiverade sitt val med att konstatera att Harlequin är en föreställning som jobbar med normkritik på alla plan, i innehåll och form, vid valet av ensemble, både på scen och utanför den. Harlequin turnerar i Norden under 2020 och 2021.


Emmi Venna: Fabulous Muscles | PREMIÄR
14.-15., 20.-21., 26.-27.2

Fabulous Muscles är en samling rörelser, strukturer, anekdoter och känslor skapade i samarbete mellan koreografen Emmi Venna, konstnären Reija Meriläinen och artisten Erno Aaltonen.


Sonja Jokiniemi: Mound Bound
5.- 7.3

Mound Bound är ett solo där spoken word och olika objekt är sammanlänkade. Verket frågar ur ett personligt och intimt perspektiv vad vårt förhållande till tradition, rötter, upplevelse av tillhörighet och deras förlust i den globala verkligheten är. Arbetet undersöker spåren av familj, historia och minnen.

Sonja Jokiniemi är en konstnär och koreograf som kombinerar teckning, målning, performance och skulpturellt arbete med samhällsbaserade konstnärliga projekt.

 

Heini Nukari, Pia Lindy & Annika Tudeer: Layers
17., 19. & 21.3

En kväll med tre soloimprovisationföreställningar. Pia Lindy och Heini Nukari som båda länge arbetat med improvisation, har bjudit in scenkonstnären Annika Tudeer för att arbeta tillsammans kring soloimprovisation och den mänskliga rösten.Prekaarit Praktiikat: PRACTICES OF LOVE AND BODY 1-3
31.3, 28.4 & 26.5

Practices of Love and Body 1-3 är en evenemangsserie där arbetsgruppen Prekaarit Praktiikat (Prekära Praktiker) delar in sitt konstnärliga arbete i olika öppna tillställningar för samtal, experiment och lyssnande.

Tillställningen bjuder in dig att se och lyssna, att bli hörd - om det är det du vill – eller att bara vara, dricka kaffe, tänka och glömma bort alla prestationskrav.


Liisa Pentti: Cloudbody – an ecology of dreams #2 | PREMIÄR
7.-8.5, 12.-13. & 19.-20.5

Vilka minnen dyker upp i livets olika skeden? Hur anammar vi dessa minnen, och låter dem bli en del av oss själva, som obemärkta, ofta stumma följeslagare? Vilka kroppsliga transformationer sker när vi dyker in i våra minnen?

Cloudbody – an ecology of dreams #2 är den andra delen i Liisa Penttis soloverkserie som vidareutvecklar hennes arbete om kroppens betydelse, betydelsen kroppen ges och dess metamorfos, som inleddes med The Body år 2017. Cloudbody – an ecology of dreams #2 är en dialog och ett kroppsligt uttryck som sker i utrymmet mellan åskådaren och den poetiska människokroppen.


Rakkaudesta – ett vokabulär för kommande årtionden
15.-16.5, 5.-6. & 11.-12.6
Vandringsföreställningen, startar från Mad House Helsinki

På jorden övergår vi inom några årtionden från den fossila eran till den post-fossila. Denna förändring kräver benämningar som vi ännu inte har. Vi måste namnge sorgen och tankarna som skall föra oss vidare mot en mera ekologiskt hållbar, post-fossil tid.

Arbetsgruppen Rakkaudesta har skrivit till forskare och poeter för att be dem skapa ord som ännu inte finns, men som kanske kommer att behövas inom några årtionden. 

Utopedia, som skapats på basen av de nya orden, skildrar dessa förändringar som på grund av klimatförändring och andra naturförändringar redan påverkar både jordklotet och människosinnet. www.utopedia.fi

***

BAD HOUSE -festival
17.-26.4

BAD HOUSE är en ny scenkonst festival som händer på Presseriet  i Södervik, Mad House och Kohta-galleriet. Festivalprogrammet, som publiceras i februari, består av internationella och inhemska verk. Det är en nykomling på festivalfältet i Helsingfors som riktar in sig på motsägelser, det ofullständiga, brister, barmhärtighet och konstens frihet. 


Plattform i feministiskt ledarskap

Det finska scenkonstområdet lider av ojämlikhet och diskriminerande strukturer. I samarbete med Mad House lanserar UrbanApa en plattform i feministiskt ledarskap, för en djupgående reflektion över feministiska verktyg, ledarskap och strukturer. Plattformen kommer att innehålla workshops från december 2019 till maj 2020. Deadline 5.12.2019.
Mera info: http://urbanapa.fi/event/feminist-leadership/

Share: