EN | FI | SV
Mhh textlogo rgb turquoise
BAD HOUSE - en ny internationell performanskonstfestival
False?1582616312

Mad House Helsinki lanserar en ny internationell performanskonstfestival, BAD HOUSE. Festivalen händer på Presseriet i Södervik, och Mad House och Kohta-galleriet i Teurastamo, 17.-24.4.2020. Festivalprogrammet består av föreställningar och installationsverk. Programmet har kuraterats av konstnärerna Sonja Jokiniemi, Mikko Niemistö och Elina Pirinen.

“BAD HOUSE är en nykomling på festivalfältet i Helsingfors och riktar in sig på motsägelser, det ofullständiga, brister, barmhärtighet och konstens frihet”, säger kuratorerna.

Festivalens öppningsverk är aktivist-konstnärsparet Florence Peaks och Eve Staintons Slug Horizons. Festivalen producerar också en premiär: Jacob Öhrmans föreställning Shapeshifter. Madagaskar-schweizbördige Jessy Razafimandimby arbetar i BAD HOUSE konstnärsresidens och kommer till Finland redan i början av april och öppnar sitt installationsverk för publiken under festivalveckan.
 

PROGRAM
 

Florence Peak & Eve Stainton: Slug Horizons
17.4 kl 20, Presseriet, Södervik

Slug Horizons är ett verk om marginaliserad tillgivenhet, sexualitet, kraft och energi i icke-normativa relationer. Peaks och Staintons verk har tidigare setts på bl.a. Biennalen i Venedig 2019 och My Wild Flag -festivalen i Stockholm.
 

Simo Kellokumpu, med Vincent Roumagnac och Nao Yazawa: ri:vr [astrotrilogia 2]
17.-18.4 Kohta-galleriet, Teurastamo, gratis inträde

ri:vr är performansinstallation som för en dialog mellan spekulativ fiktion, spelkonst, queer-teori och monstrologi. ri:vr är del 2 av Astrotrilogi-projektet vars första del pompom blev till i Tokyo 2018 och vars tredje del åstra blir färdig under 2020 i San Francisco.


Quim Bigas: Molar 
18.4 kl 20, Presseriet, Södervik
19.4 Kontula Electronic –utomhus, gratis 

Molar är ett soloverk om hur vi rör oss och hur vi blir berörda. Som material för verket har han använt bl.a. reklamer där lycklighet blir något vi kan köpa. Molar har visats på Spaniens mest betydelsefulla dansfestivaler och där utvecklats till en stor masshändelse.
 

Jakob Öhrman: Shapeshifter
Premiär 20.4 kl 19, Presseriet, Södervik, Andra föreställningar 21. och 22.4 kl 19

Shapeshifter är en person som har förmågan att transformera sig från människoform till djurform, och mellan könen. För att komma åt subjekt, utseende, krafter och förmågor. Det här representerar kampen att finna den egna sanna identiteten och att hitta var vi hör hemma i samhället. Jakob Öhrman är en finlandssvensk skådespelare och regissör.
 

Aitana Cordero: Solo…?
24.4 kl 19 Presseriet, Södervik 

Den spansk-nederländske konstnären och koreografen Aitana Cordero hämtar sitt verk Solo…? till Bad House. Som utgångspunkt för detta soloverk är kärlekssånger, avfallsobjekt, en kropp som lämnats ensam och fysiskt våld. 

 

Jessy Razafimandimby: Angela 
17.-22.4 Mad House, Teurastamo, Gratis inträde 

Bildkonstnären Jessy Razafimandimby kommer från Madagaskar och jobbar nuförtiden i Schweiz. Han är speciellt intresserad av inredningens och dekorationens historia. Razafimandimby arbetar hela april som Bad House -festivalens residenskonstnär och bearbetar sitt installations- och performansverk Angela.

 

Bild: Renée van Trier

BAD HOUSE produktionsteam: Annika Niskanen, Emmi Vainio, Viljami Lehtonen och Anne Naukkarinen.

Share: