EN | FI | SV
Våren 2021 på Mad House Helsinki

Programmet på Mad House våren 2021 är internationellt och flerspråkigt. Program helheten sveper bland annat med publiken från en lägenhet i Fiskehamnen till Brasilien, tar oss från en flerspråkig stand-up kväll till de levande dödas undre värld. Innehållsmässigt rör sig programmet på vårt typiska madhouse vis genom flera verkligheter och utforskar bland annat svaghet och sårbarhet, barndom, kön och språk.

Utanför säsongsprogrammet bjuder vi i april på den två veckor långa internationella BAD HOUSE-festivalen och i mars på det nya numret av online publikationen Mad House Helsinki Publication. Vårens program kompletteras med verk som överförts från hösten 2020.

Barntjänstgöring / Child Service | PREMIÄR
13.2.-21.2.2021. Språk: finska och engelska

Barntjänstgöring är ett scenkonstverk där konstnärer i olika åldrar samlas för att studera barnet och barndomen. De fullvuxna konstnärerna bekantar sig med barnet genom att härma och imitera med hjälp av dokumentärt material. Barnkonstnärerna fungerar som erfarenhetsexperter i ämnet. Föreställningen välkomnar publik av alla åldrar och särskilt barnen.

Arbetsgruppen: Nora Rinne, Katri Soini, Joona Halonen, Ilmari Paananen, Aale Rinne, Aarni Rinne, Oliver Tervolin ja Okko Yli-Vakkuri
 

Vappu Jalonen: AU | PREMIÄR
Vecka 9. Språk: finska

Inuti bostaden finns en kropp som passar in, inuti bostaden finns ett alternate universe. Utanför bostaden har man förberett för stigande vattenytor, bostaden ligger 200 meter från en central för välbefinnande. Ur kranen strömmar vatten, golvet är upphettat under invånarens fötter, bostadens white noise upphör aldrig. AU är en talpjäs om vardagslivets normer, svagheter och fantasier.
 

Deep Time Transcestors -larp
Vecka 9. Registreringen har avslutats.

Deep Time Transcestors är ett lajv rollspel kring en spekulativ evolutionsfiktion. Spelet öppnar en mångdimensionell tidsrymd där spelarna kan undersöka känslan av att förkroppsliga sina transförfäder i nutid, och där spelarna kan resa genom den förhistoriska queera tiden via olika somatiska fiktionsövningar.

Arbetsgrupp: Teo Ala-Ruona, Even Minn, Pihla Lehtinen, Satu Kankkonen, Alvi Haapamäki, Camille Auer, Eeti Piiroinen, Emil Santtu Uuttu ja Riikka Thitz
 

Transquips
Vecka 10. Språk: flerspråkig-engelska

Går det att etablera en dialog mellan olika språk och kulturer genom humorn? Är det alls möjligt att översätta komik? Vi undersöker detta genom Transquips, den mångkulturella och flerspråkiga komedishowen! Med humorn som en neutral och inkluderande plattform bjuder Transquips deltagare till att framföra sin egen komik på sina egna språk, med översättning i realtid.

Konsept och produktion: Humberto Duque
 

To organise our disappointments
Vecka 11. Språk: engelska

To organise our disappointments är en utflykt till besvikelsernas värld. Under den cirka timmeslånga interaktiva föreställningen klär konstnärerna Olga Spyropoulou och Katarina Kettunen sin besvikelser i ord och sångtexter. Vad kom de sig av, och vilka spår lämnade de efter sig? I föreställningens centrum finns en låda med skadliga föremål som borde hitta sina platser.
 

Ruff Lekking & Extinct | PREMIÄR
Veckor 12 ja 13. Språk: engelska

Ruff Lekking & Extinct är en kväll med två skilda soloföreställningar som reviderar våra uppfattningar om hur vi beskriver något som naturligt. Evenemanget tar dig på en upptäcktsfärd genom kufarnas queera våtmarker och underjorden bland de levande döda. Auer och Ala-Ruona utformar sina verk i dialog med varandra. Deras samarbete bygger på ömsesidig beundran för varandras arbete och på en djupgående vänskap.
 

BAD HOUSE -festival
12.-25.4.2021. Festivalprogrammet publiceras I Februari 2021.

Mad House Helsinki lanserar en ny internationell scenkonstfestival, BAD HOUSE. Festivalen händer på Presseriet i Södervik, och Mad House och Kohta Kunsthalle i Teurastamo, i April 2021. Festivalprogrammet består av föreställningar och installationsverk. BAD HOUSE är en nykomling på festivalfältet i Helsingfors och riktar in sig på motsägelser, det ofullständiga, brister, barmhärtighet och konstens frihet.
 

Pasi Mäkelä: Walrus Vampire Show
Vecka 17. Språk: engelska

Hotad av fullständig utrotning har den troligen könslösa Vampyrvalrossen tvingats lämna den smältande nordpolen och försörjer sig nu som performancekonstnär i Centraleuropa. Föreställningen sammanför olika former av scenkonst; samtidsteater, stand-up komik, butohdans, slapstick, performance och sagoteater förenas i en makaber och överraskande helhet.
 

Angela
Vecka 18. Språk: finska

Angela är en hyllning till bräckligheten, en fantasifull performance- och poesiföreställning som kretsar kring känslor av obehag. Detta spoken word -möte som berör ett skört och känsligt sinnelag är Aura Nurmis och Emilia Mäenmaas första samarbete - ett framförande som utmanar, eggar och väcker fantasin. Välkommen till gränslandet mellan förväntan och verklighet.
 

Zuz Buchowska: Jellyfish | PREMIÄR
Vecka 19. Språk: engelska

jag tycker livet är ganska absurt. det ordnades säkert något allmänt sammanträde om hur vi skall vara riktiga mänskor men det missade jag. “jellyfish” är en ståupp-komedi som blivit en liggner-dramedi (för jag vet inte med er men själv är jag ganska trött nuförtiden) som handlar om hur konstigt det ibland är att vara mänska men åtminstone sitter vi alla i samma båt.
 

Jamie MacDonald: Cuck | PREMIÄR
Vecka 19. Språk: engelska

Stand-up verk av Jamie MacDonald.
 

Anne Naukkarinen & Maarit Mustonen: On keeping a notebook
Vecka 21. Gratis. Förhandsregistrering.

On keeping a notebook är en workshop där vi fördjupar oss i olika metoder för att föra minnesanteckningar, exempelvis genom text, fysisk rörelse, auditiva och/eller visuella intryck. Hur viktiga är minnesanteckningarna för det egna livet och arbetet? Workshopen är ämnad för personer som arbetar med konstnärligt hantverk och alla andra för vilka antecknandet känns viktigt. 

 

Foton: Elis Hannikainen (AU / Vappu Jalonen)

 

Share: